top of page

Urološka ordinacija

Šagi-Poliklinika-Urološka-ordinacija

Urološka ordinacija obuhvaća slijedeće djelatnosti:

  • urološki pregledi

  • ULTRAZVUK bubrega, mokraćnog mjehura, testisa i prostate

  • liječenje upalnih i drugih bolesti mokraćno-spolnih organa (cistitis, nefritis, uretritis, balanopostitis, epidimitis, prostatitis i dr.)

  • ECT i krioterapija HP virusa

  • onkološke konzultacije o tumorima urotrakta

  • drugo mišljenje o urološkim oboljenjima (opcije) i mogućnosti liječenja

  • inkontinencija – konzervativna terapija

  • USPJEŠNO LIJEČENJE SVIH OBLIKA EREKTILNE DISFUNKCIJE (slaba potencija, prerana ejakulacija…)

 

Osim pregleda i liječenja kroničnih upalnih bolesti urogenitalnih organa usko smo specijalizirani za liječenje kroničnih oboljenja prostate.
Uz liječenje inkontinencije pacijenti također mogu obaviti i onkološke konzultacije o tumorima urotrakta te dobiti po potrebi drugo mišljenje o urološkim oboljenjima i mogućnostima liječenja.

Urološka poliklinika.

Infekcije mokraćno-spolnog sustava su nakon dišnih infekcija najčešće upale uzrokovane mikroorganizmima

Mokraćne infekcije češće su u žena jer je kod žena mokraćna cijev kratka i ravna što olakšava prolaz bakterija do makraćnog mjehura, a otvor mokraćne cijevi je u blizini rodnice i izlaznog dijela debelog crijeva. Stoga uzročnike mokraćne infekcije skoro u pravilu nalazimo i u rodnici, što je važno u odabiru i postupku liječenja. Žene mogu smanjiti mogućnost nastanka infekcije pravilnim brisanjem i pranjem nakon pražnjenja crijeva od sprijeda prema natrag.

Mokraćne infekcije u muškaraca su rjeđe zbog duže i savijene mokraćne cijevi. Bakterije su udaljenije od mokraćnog mjehura i mokrenjem će se isprati prije prolaza u mokraćni mjehur. U muškaraca je češća upala mokraćne cijevi (uretritis) i posljedično upala prostate (prostatitis).

 

Učestalost mokrenja zdrave osobe je svaka 2-4 sata.

Najčešći bakterijski uzročnik mokraćno-spolne infekcije u oko 80% slučajeva je E. coli, jer je najzastupljenija u crijevnoj mikroflori, slijede Streptococcus faecalis, Proteus mirabilis i drugi. Od spolno prenosivih uzročnika infekcije najčešći su: Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasma i Trichomonas.
Spolno prenosive infekcije mogu se dobiti i nespolnim putem.

Dijagnosticiranje infekcije se provodi mikrobiološkom analizom: mokraće, obriska mokraćne cijevi, obriska rodnice, ejakulata, istiska prostate i drugih potrebnih uzoraka.
Liječenje u urološkoj poliklinici se provodi prema antibiogramu, to je postupak za određivanje najučinkovitijeg antimikrobnog lijeka za određenu upalu. Liječenje može trajati od nekoliko dana do više mjeseci. Tijekom liječenja antimikrobni lijek smanjuje broj mikroorganizama i omogućuje obranbenom imunološkom sustavu da uništi preostale uzročnike upale. Samo dovoljno snažan imunološki sustav može uz antimikrobnu terapiju omogućiti potpuno izlječenje.
Mikroorganizmi imaju kratke generacije (npr. E.coli oko 20 min.) pa su brzo prilagodljivi i stvaraju otpornost na antibiotike, ponekad već i tijekom liječenja, pa su tada upala i tegobe prisutni usprkos terapiji.
Ako je imunološki sustav nedovoljno učinkovit, prestankom antimikrobne terapije je izlječenje upale samo prividno jer se tegobe ubrzo vraćaju.

Za jačanje imunološkog sustava mogu pomoći različiti dodaci prehrani: tinkture ili pripravci, začini, vitamini, minerali, aminokiseline i probiotici.
Pripravci: aloja, crvena rudbekija (Immunal kapi), kanadska žutika, propolis, češnjak, sve jestive gljive i pripravci (beta glukan).
Začini: kurkuma, cimet, klinčić, origano, ružmarin.
Čajevi: stolisnik, maslačak, žutika.
Vitamini: A, C, D, E, folna kiselina, biotin.
Aminokiseline: L-cistein, L-tirozin, L-glutamin, L-karnitin.
Minerali: cink i selen.
Probiotici: tekući ili u kapsulama, a najučinkovitiji je Lactobacillus rhamnosus. Kapsule moraju sadržavati min. 2 milijarde živih mikroorganizama i što veći broj vrsta.

U prevenciji i liječenju mokraćnih infekcija korisni su urološki čaj, D-manoza, sok i kapsule brusnice, a glavni sastojak urološkog čaja – medvjetka, dostupan je i u obliku tableta (Cystinol).
Uzimanje kapsula ekstrakta brusnice od 1,2 – 1,6 g dnevno, doprinosi u suradnji s imunološkim sustavom u odstranjenju bakterije E.coli iz stijenki sluznice mokraćnih puteva, a istovremeno uzimanje D-manoze djeluje sinergistički.
D-manoza je vrsta šećera pogodna i za dijabetičare, a prirodno je prisutna u voću prvenstveno u: brusnici, borovnici, breskvi, naranči, jabuci…
Način djelovanja je vezivanje s bakterijom E. coli kao i nekim drugim pokretnim bakterijama i time im onemogućuje prijanjanje na sluznicu urinarnog trakta (uroepitel).
Optimalna dnevna doza nije poznata, a min. dnevna doza je 2 gr. praha ili kapsula D-manoze. Korištenje u toj dozi kroz 6 mjeseci ne navodi nuspojave, a u većim dozama postoji mogućnost proljevaste stolice.
Tijekom liječenja potrebno je piti povećane količine tekućine kako bi se sluznica mokraćnih puteva što više ispirala.
U oba spola preporučljivo je mokrenje nakon spolnog odnosa kao i nakon masturbacije, zbog prijenosa ili unosa mikroorganizama u mokraćnu cijev. Izbjegavanje nošenja uske odjeće također pomaže sprečavanju nastanka mokraćne infekcije.

 

Snažan protuupalni učinak na sve stanice u tijelu imaju omega-3 masne kiseline. Pokazalo se da je minimalna dnevna doza za ispoljavanje protuupalnog učinka 2 gr. omega-3, a studije su rađene sa 7 gr. dnevno. To je teško postići s ribljom prehranom i kapsulama ribljeg ulja jer je u jednoj kapsuli 0,3 – 0,5 gr. Omega-3 masnih kiselina.
Laneno ulje sadrži min. 46% (ovisno o proizvođaču) omega-3 masnih kiselina.
Preporučujemo kao dodatak prehrani 1 veliku žlicu lanenog ulja dnevno jer ona sadrži približno 6,9 grama omega-3 masnih kiselina (ALA)

 

U liječenju uroloških teškoća s povećanom prostatom (hiperplazija) dostupno je sve više proizvoda s terapeutskim djelovanjem, među njima su:
– Ekstrakt ploda Sabal (Prostamol Uno ili Uroprostal koji ima dvostruko manje ekstrakta).
– Polen uljane repice (Conprosta).
– Ekstrakt kore afričke šljive (Afrička šljiva i Prored 3 u kojem je i ekstrakt sjemenki lana).
– Sjemenke buće i bućino ulje.

Kod kroničnog prostatitisa, a prostata nije povećana, prethodna pomoćna ljekovita sredstva su slabije učinkovita izuzev djelomice Prored 3 i bućine sjemenke/ulje.

Liječnik u Poliklinici Šagi daje odgovarajuću preporuku za pojedinog bolesnika.

bottom of page