top of page

Poliklinika Šagi: Centar za upale mokraćno-spolnih organa

Kronične, tvrdokorne infekcije spolnih i mokraćnih organa su terapijski problem. One narušavaju kvalitetu života bolesnika, neovisno o posljedicama.
Iz više razloga liječenje takvih infekcija može biti neuspješno. Kada je poznat uzročnik infekcije, jedan od uzroka može biti npr. odabir i trajanje antimikrobne terapije ili je ona sama nedovoljna i zahtjeva dodatne lijekove. Različiti antimikrobni lijekovi ne dospjevaju u sva tkiva mokraćnih i spolnih organa u podjednakoj količini i vremenu. U neka tkiva dospjevaju nedovoljno da bi uništili uzročnika infekcije pa se upala i tegobe vraćaju ubrzo nakon liječenja. Ako se nakon liječenja uzročnik infekcije ne otkrije u mokraćnom sustavu ne znači da nije prisutan u drugom uzorku za analizu npr. istisku prostate, ejakulatu ili obrisku rodnice.

Uzročnik može biti prikriven ili neotkriven zbog odabira uzorka za mikrobiološku analizu, ali i postupka uzimanja ili obrade uzorka. Mogu biti i dva ili više uzročnika mokraćno spolne infekcije koji zahtjevaju različite lijekove, a izoliran je samo jedan te se drugi ne traže i ne liječe.
Poznato nam je da se rutinskim dijagnostičkim postupcima ne traže uvijek svi uzročnici koji mogu izazvati mokraćno spolnu infekciju, a neki se uzročnici ne otkrivaju kada su prisutni u manjem broju npr. nakon neučinkovitog liječenja ili kod asimptomatskih nosioca – prenosioca.
Ishod liječenja ovisi o dobrom poznavanju uzročnika i mjesta infekcije, ciljanom odabiru lijeka ovisno o njegovim svojstvima, mogućnostima i nuspojavama, te o bolesniku, jer tek u suradnji s obranbenim snagama u njegovom organizmu dolazi do potpunog izlječenja.

U svrhu liječenja takvih infekcija upoznati smo sa svim svjetski dostupnim lijekovima.
Prilikom liječenja savjetujemo bolesnika o načinima prijenosa i prevencije infekcije jer se svaka spolna bolest može prenijeti neograničen broj puta, kao i nespolnim putem. Savjetujemo o prehrani za prilagodbu kiselosti – bazičnosti mokraće u liječenju i prevenciji mokraćnih infekcija, kao i potpornoj terapiji u liječenju kroničnih dugogodišnjih mokraćno spolnih infekcija.


Imamo 35 godišnje iskustvo u otkrivanju uzročnika i liječenju akutnih i kroničnih upala mokraćnih i spolnih organa.
Svakom bolesniku posvećujemo posebnu pažnju uz uvjete koji osiguravaju privatnost i povjerljivost.

Od erektilne disfunkcije (ED) – impotencije boluje više od 50% muškaraca u dobi od 40-70 g. i taj postotak je u porastu. Uzroci su različiti, od psihogenih do neuroloških, upalnih i krvnožilnih, kao što i uklanjanje prostate zbog zloćudnog tumora može uzrokovati degeneraciju živaca i krvnih žila u penisu.

Djelatnici Poliklinike Šagi su prvi u nas koji su započeli s liječenjem ovih tegoba prije 30.g. i imaju najdulje iskustvo u vrhunskom liječenju svih oblika ED, uvijek s najsuvremenijim lijekovima i postupcima. Lijekovi su također doživljavali promjene: od papaverina i fentolamina do sidenafila (s brojnim kemijskim srodnicimaI i prostaglandina.

 

Iako su uzročni čimbenici za ED višestruki, u osnovi je glavni čimbenik poremećaj u funkciji endotela u penisu kao posljedica upale endotela.
Endotel je tanki sloj stanica koje se nalaze na unutrašnjoj površini svih krvnih žila u tijelu sve do najmanjih kapilara i u direktnom su kontaktu s krvlju. One su uključene u stezanje i širenje krvnih žila, upalu i otok, kontroliraju prolaz tvari u krvotok i iz njega itd.
Liječenje ED s lijekovima je usmjereno na privremeno poboljšanje funkcije endotela (npr. povišenjem dušičnog oksida-tablete). Do sada niti jedan oblik liječenja ED nije bio usmjeren prema uzroku disfunkcije endotela, odnosno upali.

 

U Poliklinici Šagi obavlja se i suvremeni postupak liječenja upale endotela, koji istovremena potiče formiranje novih krvnih žila i regeneraciju tkiva i živaca.
Učinak je vidljiv za 3-4 tjedna, erekcije su jačeg intenziteta i dužeg trajanja, a penis se može povećati u širinu i dužinu. Postotak povećanja je individualan, do 10%. Postupak liječenja se može ponoviti za 6 tjedana. U prosjeku su dovoljna 1-2 tretmana što ovisi o prvobitnom stanju endotela ili stanju nakon operacije prostate.
To je postupak liječenja uzroka, a ne posljedice, koji omogućuje obnavljanje endotela, stvaranje novih krvnih žila, te obnavljanje tkiva i živaca.
Ovaj postupak liječenja ED je za sve koji imaju poteškoća s održavanjem erekcije i dok je oštećenje endotela umjereno, učinak se očekuje u potpunosti.

Kod približno 1/3 muškaraca s ED, ne pomažu lijekovi u tabletama i oni se liječe lijekovima u obliku injekcija. U slučajevima kada visoke doze i tih lijekova djeluju nedovoljno, ovim tretmanom oni ponovno uz uobičajene lijekove za ED postižu zadovoljavajuću erekciju i time se otklanja potreba za penilnom protezom.

Poliklinika Šagi.

bottom of page